Na wigilię, co roku mamy mniej więcej te same potrawy.
Zaczynam więc mały świąteczny podbój tradycji i powolnymi krokami, może uda mi się ją troszkę urozmaicić :)
a przepis podpatrzony tu :
Składniki:
2 szklanki mąki,
1/2 szklanki mleka,
1/4 kostki drożdży,
1 żółtko,
2 łyżki masła,
sól,
pieprz
łyżeczka słodkiej papryczki
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z letnim mlekiem,
Do mąki dodać zaczyn drożdżowy, masło, które uprzednio roztapiamy i wystudzamy, żółtko oraz sól i pieprz.
Po wyrobieniu ciasta, odstawiamy je do wyrośnięcia.
Na patelni na masełku podsmażamy cebulkę tak, żeby ją zeszklić, dodajemy przyprawy i paprykę.
Ja obcięłam ją w pióra, tak podsmażyłam, a potem wszystko jeszcze zmiksowałam blenderem, ale nie na papkę tylko tak delikatnie :)
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego kwadraciki tak ok 6cm x 6cm , na środku umieszczamy cebulkę i zlepiamy przeciwległe rogi.
Pieczemy w temp. 200C ok 15min
Można je jeść jako przystawkę, przegryzkę - cokolwiek :)
Moje będą podawane do barszczyku na wigilię
jakie faajne ;]
OdpowiedzUsuńi ciekawy pomysł, by zaserwowac je do barszczu.