czwartek, 22 grudnia 2011

krem brokułowy z prażonym sezamem i migdałami

Uwielbiam zupy. Zwłaszcza taką porą roku jak teraz.
Są niezwykle proste i niezwykle pożywne, a to się przydaje w tym czasie,
bo to chyba najbardziej zabiegany okres.
A, że nigdy nie mogę sobie dać spokoju z prostymi przepisami, szukam lekko ubarwionych.
I tak trafiłam na ten przepis na chińską zupę brokułową.

Zaczerpnięte stąd :) z moimi mikroskopijnymi zmianami




składniki:
cały brokuł
1l wywaru warzywnego
łyżka masła
1 cebula posiekana
2-3 ząbki czosnku posiekanego
1/4 szklanki płatków migdałowych
2 łyżki nasion sezamu
łyżeczka oleju sezamowego
sól, pieprz do smaku

1. Sezam i migdały prażymy na suchej patelni.
2. W tym czasie gotujemy wywar razem z pokrojonym brokułem, cebulą, czosnkiem, olejem sezamowym i przyprawami.
3.Gotujemy tak ok 10-15min żeby brokuł był miękki.
4.Uprażone migdały i sezam mielimy np blenderem na pył.
5.Dodajemy to do zupy i miksujemy ją w całości na krem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz