sobota, 15 października 2011

Turecka zupa jogurtowa

Kolejna moja słabość- orientalne, przyprawiaste zupy na bazie jogurtów i podobnych :)
Tu po raz kolejny pokochałam miętę w zupach.

Bardzo prosta, bardzo smaczna. 


na porcję dla 4-5 osób
1 cebula
4łyżki masła
75g długoziarnistego ryżu
1l rosołu
250g tureckiego jogurtu (zastępczo Bio jogurt 3,5% tłuszczu)
1 łyżka mąki 
1 jajko
sól
czarny pieprz
3 łyżki suszonej mięty 
1-2 łyżki sproszkowanej ostrej papryki (ja dałam słodką bo nie lubię ostrości, też smakowała pysznie :) )

1. Obrać cebulę i pokroić w drobną kosteczkę.
W garnku rozgrzać 1 łyżkę masła, na nim zeszklić cebulę.
Dodać ryż i wlać rosół. Gotować na niewielkim ogniu ok 20min.

2. Jogurt wymieszać dokładnie z mąką oraz jajkiem i wlać go do zupy. Dodać sól, pieprz. Gotować tak długo, aż będzie lekko zawiesista. 

3. Na małej patelni roztopić resztę masła, wsypać do niego miętę (rozkruszoną) i paprykę. Całość krótko podsmażyć, następnie tą zasmażkę dodać do zupy.

Wskazówki:
* tą zupę najlepiej zjeść całą po przygotowaniu - na następny dzień ryż nabierze wody i zupa wygląda jak papka - wiem z autopsji :P

*nie należy doprowadzić do zagotowania zupy z jogurtem, bo ten może się zważyć






1 komentarz:

  1. Też bardzo lubię tę zupę, była moim odkryciem smakowym podczas pobytu w Stambule. Gości na moim stole często, bo nie tylko smakuje pysznie, to jeszcze robi się ją szybko i łatwo.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń