wtorek, 29 listopada 2011

Zupa cebulowa z tymiankiem

Zimno się zrobiło.
Potrzebowałam więc coś rozgrzewającego...



składniki:

  • ok 3-4 cebul
  • bulion warzywny
  • 1-2łyżek mąki
  • 2-3łyżeczki suszonego tymianku
  • sól 
  • pieprz
  • masło/margaryna no tak do podsmażenia cebuli


do posypania:

  • parmezan
  • małe serowe poduszeczki (nie mam pojęcia co to i skąd to - własność mojej współlokatorki :)        ale równie dobrze mogą to być  grzaneczki wykonane własnoręcznie :)




nie dość, że rozgrzewa porządnie (dlatego, mimo tego, że wolę lekko ciepłe , a nie gorące zupy, tą trzeba podawać gorrrącą :), to robi się ją w 15min

Cebulę musimy zeszklić na masełku, gotujemy w tym samym czasie bulion, dodajemy do niego przyprawy, mąkę (nie przejmujcie się grudkami po miksowaniu ich nie będzie :)

Następnie dodajemy cebulę do bulionu chwilę gotujemy i mieszamy od czasu do czasu

Na koniec wszystko miksujemy :)

Po wylaniu do miseczek, posypujemy parmezanem i ewentualnie sypiemy grzaneczkami :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz