Z dedykacją dla Zosiaczka, która jest fanką moich sosów do makaronu :P
Zaczną od tego, że dania tego typu są dla mnie jednymi z prostszych i smaczniejszych rozwiązań na zabiegane dni. Makaron dostarczy węglowodanów, czyli najprostszej energii dla naszego ciała, a sos dodaje prawdziwie śródziemnomorskiego aromatu... mmm :)
Co będzie potrzebne? (porcja na 2 osoby)
- makaron spaghetti bądź inny wg uznania i aktualnego stanu kuchni :)
- duża cebula
- pomidor (im większy tym lepszy :) )
- ser typu Parmezan, starty
- śmietana 18% - ok 3-4łyżki
- świeże liście bazylii, kwestia gustu ile, ja jestem fanką więc daję jak najwięcej
- zioła prowansalskie - jeśli nie wystarczy Wam sama bazylia :) ja dodałam ok. 1 łyżeczkę
- szklanka bulionu (ja daję wegetariański widoczny na jednym ze zdjęć jako, że mięsa i bulionów mięsnych nie jadam :) )
- łyżka oliwy do smażenia
- sól i pieprz do doprawienia
- a! i trochę mąki do zagęszczenia sosu
Kroimy cebulę, szklimy na małym ogniu, dodajemy bazylię i pokrojonego pomidora, czekamy, aż się troszkę 'rozciamcia'. Solimy, pieprzymy :>...iiiii dodajemy ziółek :P
Dodajemy bulionu, teraz czekamy aż odparuje ok połowa, dodajemy śmietanę, mąkę- zagęszczamy sos jak nam pasuje, ja lubię taki bardziej lejący
i gotowe :)
(bazylia do dekorowania ściemniała mi od temperatury :( )
Zostawiam Was z tym daniem a ja tymczasem wybywam na Chorwację. Obiecuję przywieść jakiś tamtejszy przysmak i podpatrzeć kilka przepisów :)
Przepis - klatka po klatce i kulinarny przebój gotowy. Dziękuję i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNiestety, ale ten przepis nie może być dopisany do akcji, nie dodajemy przepisów archiwalnych:(((
OdpowiedzUsuńCzas trwania akcji: 12 - 30 września 2011.
Dziękuję i pozdrawiam.