sobota, 15 października 2011

Muffinki kakaowe ze skórką pomarańczową

Jesiennie zamarzyłam o małych, brązowych, kakaowych muffinach.
Inspiracja od Przy dużym stole z moimi małymi zmianami :)


suche:
240 g mąki
100 g cukru (jak ktoś lubi słodkie to dajcie więcej)
5 łyżeczki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

mokre:
250 g mleka
60 g oleju/masła
1 jajko
ok 5-6 łyżeczek konfitury ze skórki pomarańczowej. Ja mam swoją od babci a wygląda ona tak:






Jednak myślę, że taką zwykłą skórkę suszoną można również z powodzeniem dodać :)













Rozgrzewamy piekarnik do temp 200C

I tak jak to już przy muffinkach bywa:
w jednej misce mieszamy składniki mokre,
w jednej suche,
a potem wszystko razem łączymy :)

Zmniejszamy temp do 180C żeby muffinaski się ładnie wysklepiły, foremki napełniamy do 3/4 wysokości i na ok 20min wsadzamy je do piekarnika. Po zakończeniu pieczenia czekamy ok 5 min i wyjmujemy je do przestudzenia na kratce. I gotowe :)












2 komentarze:

  1. wyglądają bardzo zachęcająco do konsumpcji

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę, że przepis idzie w świat. Dobrze, bo to dobry przepis jest (aut. Coffee). Pięknie się wysklepiły :)

    OdpowiedzUsuń