Inspiracja od Przy dużym stole z moimi małymi zmianami :)
suche:
240 g mąki
100 g cukru (jak ktoś lubi słodkie to dajcie więcej)
5 łyżeczki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
mokre:
250 g mleka
60 g oleju/masła
1 jajko
ok 5-6 łyżeczek konfitury ze skórki pomarańczowej. Ja mam swoją od babci a wygląda ona tak:
240 g mąki
100 g cukru (jak ktoś lubi słodkie to dajcie więcej)
5 łyżeczki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
mokre:
250 g mleka
60 g oleju/masła
1 jajko
ok 5-6 łyżeczek konfitury ze skórki pomarańczowej. Ja mam swoją od babci a wygląda ona tak:
Rozgrzewamy piekarnik do temp 200C
I tak jak to już przy muffinkach bywa:
w jednej misce mieszamy składniki mokre,
w jednej suche,
a potem wszystko razem łączymy :)
Zmniejszamy temp do 180C żeby muffinaski się ładnie wysklepiły, foremki napełniamy do 3/4 wysokości i na ok 20min wsadzamy je do piekarnika. Po zakończeniu pieczenia czekamy ok 5 min i wyjmujemy je do przestudzenia na kratce. I gotowe :)
wyglądają bardzo zachęcająco do konsumpcji
OdpowiedzUsuńWidzę, że przepis idzie w świat. Dobrze, bo to dobry przepis jest (aut. Coffee). Pięknie się wysklepiły :)
OdpowiedzUsuń