środa, 19 października 2011

Muffinki dyniowe z migdałami



Inspiracją był przepis Jamiego Olivera , jednak u mnie nieco zmieniony, ale efekt okazał się wspaniały :) Mnóstwo zadowolonych brzuszków :P

(składniki podaję takie, jakich ja używałam, w linku u góry możecie zobaczyć oryginał przepisu :) )
Składniki
400 g dyni (nie mam pojęcia jaki rodzaj :P)
350 g cukru pudru
4 jajka
szczypta soli morskiej
300 g mąki żytniej
2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
garść płątków z migdałów
łyżeczka cynamonu
175 ml oliwy extra virgin



I jak to przy muffinach bywa - mieszamy suche, mieszamy mokre i potem jedne i drugie razem i mamy ciasto :)


Z tym, że tu pojawia się dynia :D Ja miałam mały problem, bo na naszym studenckim 'podwórku' nie mogłam znaleźć miksera :D Ugotowałam więc na parze drobno pokrojoną dynię i potem ją 'rozciamciałam' ubijakiem do ziemniaków :) Jednak jak macie mikser/blender - to jest to łatwiejsze rozwiązanie :D 




Piekarnik nagrzewamy na ok 180C i pieczemy ok 20min. patczkiem kontrolujemy stan upieczenia. A! No i papilotki wypełniamy tak do 3/4 wysokości :) Na koniec jeszcze przed pieczeniem posypujemy wierzch babeczek płatkami migdałów dla ładnego efektu :) No i voila! :) 









2 komentarze:

  1. Dyniowych nigdy nie robiłam. Cudnie wyglądają z tymi płatkami;)

    OdpowiedzUsuń
  2. są takie malutkie i takie ładne.

    OdpowiedzUsuń