Miałam przywieść coś chorwackiego, ale tak się tam przejadłam ich specjałami, że mam na razie dość :) Jednak nie łamię całkiem obietnicy - kilka przepisów przywiozłam i na pewno je wypróbuję, a efekty przedstawię na blogu.
Dziś jednak, jako że na zewnątrz chłodno, coś z ciepłych rejonów ziemi.
Egzotyczna zupa, rodem z Arabii Saudyjskiej.
Jest bardzo smaczna, duża ilość pietruszki i co mnie zaintrygowało - mięty, robi swoje. (Uwielbiam zioła !) Gęsta, kremowa konsystencja i pyszny, lekko kwaśny jogurtowo-ziołowy smak :) Idealna na pożegnanie z latem :)
Przepis pochodzi z "Kuchnia wegetariańska świata"
porcja dla 4 osób
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- 1/2 l wywaru warzywnego
- 75g grubej kaszy jęczmiennej
- 1 jajko
- 500g naturalnego jogurtu
- 1/2 pęczka natki pietruszki (dla mnie to lekko zagadkowe, dałam jej z 5-6 gałązek)
- 2 gałązki mięty
- sól
- pieprz
- 3 łyżki soku cytrynowego
1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Masło rozgrzać w garnku i zeszklić na nim cebulę.
2. Podlać cebulę wywarem, a następnie dodać kaszę. Nakryć garnek pokrywką i gotować całość na niewielkim ogniu przez ok. 20min
3.W miseczce wymieszać dokładnie jajko z jogurtem, dolać do niego trochę gorącego wywaru, a następnie, stale mieszając, wlewać po trochu zupy.
4. Zupę podgrzać przez 10min na niewielkim ogniu, często ją mieszając. W żadnym wypadku nie wolno dopuścić do zagotowania zupy, ponieważ jogurt mógłby się zwarzyć.
5.Zioła umyć i osuszyć. Kilka listków zostawić do dekoracji, resztę grubo posiekać.
6.Posiekane zioła domieszać do zupy i doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytrynowym. Podawać udekorowaną listkami ziół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz