piątek, 9 września 2011

Tarta z kremem



Jak już pisałam wcześniej, uwielbiam tarty. Dorwałam ostatnio w księgarni fantastyczną deserową książkę, z której obiecuję przedstawić masę przepisów. Przeglądając ją, trafiłam na ten puszysty przepis na tartę z kremem no i voila! :) Dość długo się ją robi, może nie nawet długo, co wymaga wielu czynności, ale efekt jest bardzo zadowalający :)

przepis pochodzi z "Desery"

składniki

ciasto:

  • 200g mąki
  • 2 łyżki drobnego cukru (ja używałam cukier puder)
  • 115g masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka wody


krem:

  • 3 jajka
  • 85g drobnego cukru (j.w.)
  • 150ml śmietanki 12%-18% (ja wzięłam 18%)
  • 150ml mleka
  • świeżo starta gałka muszkatołowa (tu miałam mały problem, bo w przepisie nie jest podana ilość, ja uwielbiam mocny smak przypraw czy ziół więc dodałam 2/3 łyżki)

1. Przygotować ciasto: w misce wymieszać mąkę z cukrem, po czym opuszkami palców wetrzeć masło, tak aby mieszanka przypominała grubo zmieloną bułkę tartą. Dodać wody i wymieszać, aby powstało miękkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30min, po czym rozwałkować ciasto i wyłożyć je do formy na tartę.

2.Odciąć wystające ciasto, po czym za pomocą widelca nakłuć ciasto pozostałe w foremce. Wstawić do lodówki na 30min.

3.Na ciasto wyłożyć pergamin i rozłożyć na nim suchą fasolę. (Ten krok jest dla mnie magiczny, nie wiem po co ta fasola, bo ciasto nie jest skore do rośnięcia, ale jak każą to każą :P) Piec 15min w piekarniku rozgrzanym do temp 190C. Zdjąć papier z fasolą i piec kolejne 15min.

4.Przygotować nadzienie: ubić jajka wraz z cukrem, śmietanką, mlekiem oraz gałką muszkatołową. Wylać na upieczone ciasto.

5.Włożyć z powrotem do piekarnika i piec kolejne 25-30min, aż nadzienie się zetnie.







2 komentarze:

  1. eee, w porównaniu z niektórymi ciastami to można przeboleć ten proces przygotowania. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zgodzę się :) ale do ekspresowych to ono nie należy, takich co się robi jak goście się wpraszają na za 15min :P

    OdpowiedzUsuń